×

Stemmeforvrængning

Nogen gange skal en kildes stemme gøres uigenkendelig i forbindelse med sløring af ansigter.

Total anonymisering

Hvis det gælder kildens liv og/eller retssikkerhed benytter vi os af en andens stemme til at anonymisere. Stemmen skal yderligere forvrænges og der skal tages stilling til, hvorvidt anonymiseringen skal italesættes i indslaget og om der skal ”Anonymiserings” ident på.

Belejligheds stemmeforvrængning 

Vi stemmeforvrænger stemmen, som vi har været vant til. Husk at der skal tages stilling til om der skal ”Anonymiserings” ident på indslaget.

Det kan du gøre med lydeffekten PitchShifter. PitchShifter ændrer tonelejet (pitchen) i en stemme og gør den dermed svær at genkende.

pitchshifter.jpg

  1. Markér det klip du vil forvrænge.

  2. Find effekten PitchShifter i Effects panelet og dobbeltklik på det.

  3. I Effect Controls panelet skal du trykke på knappen Edit... for at åbne og justere PitchShifter-editoren. Der er ikke nogen fast regel, fordi stemmer jo er forskellige, så du må prøve dig frem.
  4. Aktiver evt. Loop værktøjet med Ctrl+L /pitchshifter_knap.jpg og afspil omkring Playhead med Shift+K, så kan du høre ændringerne mens du justerer.

  5. Luk PitchShifter-editoren når stemmen ikke længere kan genkendes og husk som altid at trykke Ctrl+S for at gemme.

For at forvrænge stemmen yderligere, kan du tage en kopi af lydklippet - Alt + hold med venstre musetast - og trække det til et andet track, men i synk med det originale. Derefter skal du gentage ovenstående punkter 3 - 5, men vælge en anden Pitch-værdi. Så vil det være meget svært at genkende stemmen.

 

Tidligere har vi brugt effekten PitchShifter, men fremover bør man erstatte kildens stemme med en kollegas, for at sikre anonymitet.

2024 © Kim Dang Trong
Til toppen af siden